top of page

Bugün Dünya Çevre Günü!

  • Yazarın fotoğrafı: 1/1
    1/1
  • 5 Haz 2023
  • 1 dakikada okunur


Plastik kirliliği insanlığı ve doğayı tehdit eden en büyük problemlerden biridir. 1950-2017 yılları arasında 7 milyara yakın plastik, atığa dönüşmüştür. Tek kullanımlık plastiklerin artan üretimi ile birlikte dünya bu kirlilikle başa çıkamayacak hale gelmiştir.


Plastik kirliliği krizi büyüdükçe, mideleri plastik ile dolu ölü bulunan yunuslar, balinalar, kuşlar ve balıkların sayısı her geçen gün artmaktadır. Her yıl 100.000 deniz memelisinin plastik kirliliği nedeniyle öldüğünü tahmin ediliyor. 2019 senesinde karaya vuran genç balina, 40 kilo plastik poşet yuttuktan sonra "mide şoku" nedeniyle hayat kaybetmiştir.


Plastik kirliliği ile başa çıkmak mümkün gibi durmasa da olabildiğince yavaşlatılabilir. Plastik yiyen enzimler, mantarlar, manyetik bobinler gibi çözümler deniz ekosistemini rahatlatabilir. Atık lastikler yakıta dönüştürülebilmektedir. Örneğin; Hollanda atık lastikleri birçok metod ile yakıta dönüştürmektedir.


Çevre için uluslararası en güçlü ve yetkin gün olan Dünya Çevre Günü Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yönetilmektedir. Çevresel yardım için en büyük küresel platformlardan biri olan Dünya Çevre Günü, dünya çapında milyonlarca insan tarafından kutlanmaktadır. Bu sene Fildişi Sahili’nin ev sahipliği yaptığı platform #BeatPlasticPollution kampanyası kapsamında plastik kirliliğine yönelik çözümlere odaklanacaktır. İnsanların plastik kirliliği konusunda en önemli etken olduğu hatırlatmayı amaçlayan gün, hükümetlerin ve işletmelerin plastik kirliliği ile mücadele etmek için attığı adımlara da ışık tutacaktır.

 
 
bottom of page