Avrupa Birliği Borsalarında İşlem Gören Tüm Şirketler İçin Zorunlu Olan Standart Kabul Edildi!
- Buğçe Ağca
- 7 Ağu 2023
- 2 dakikada okunur

Avrupa Komisyonu Tarafından Yeni Kabul Edilen Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları Nedir?
Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları, ESRS kısaltması ile kullanılmaktadır. ESRS ile şirketlerin finansal olmayan bilgilerin açıklanması amaçlanmaktadır. Bu sayede yatırımcılar, müşteriler ve diğer paydaşları için şeffaflık sağlanmıştır. Şirketlerin ESG performanslarını izlemelerine ve iyileştirmelerine yardımcı olunmuştur. Sürdürülebilir bir ekonomi için olmazsa olmaz yasal zorunluluk getirilmiştir. Avrupa Birliği Finansal Olmayan Raporlama Direktifi (NFRD)’nin yenilenerek yayınlandığı kılavuzdur. Avrupa Finansal Raporlama Danışma Grubu (EFRAG) tarafından geliştirilmiş olan standartlar, sürdürülebilirlik raporlarını zorunluluklara bağlayan ilk çerçeve düzenlemedir.
Kurumsal sürdürülebilirliğe dair bir dizi standartları içermektedir. Standartlar ilk raporlama çerçevesi olma özelliğini taşımaktadır. Daha önce yürürlükte olan Finansal Olmayan Raporlama Direktifi, şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatları doğru ve etkin şekilde raporlanmasına yardımcı olamadığı için yenilenerek bağlayıcı olacak şekilde yürürlüğe konmuştur. İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik, insan hakları ve sosyal yönetişim dahil olmak üzere çok çeşitli sürdürülebilirlik konularını içermektedir. Şirketlerin, ESG’den kaynaklanan etkileri, riskleri ve fırsatları ele almak için yönetişimleri ve stratejileri hakkında bilgi vermeleri sağlanmıştır. Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen standartlar ile Avrupa borsalarında işlem gören tüm şirketler için zorunlu olacaktır.
Avrupa Birliği Finansal Olmayan Raporlama Direktifi (NFRD) ile büyük şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişimle ilgili performanslarını kamuya açıklama alışkanlığı geliştirilmiştir. Direktif 500 veya daha fazla çalışanı olan, en az 40 milyon Euro yıllık cirosu olan veya en az 20 milyon Euro yıllık mali varlığına sahip şirketleri kapsamaktadır. Direktif birçok eksiği bünyesinde barındırmaktadır. Şirketlerin finansal olmayan bilgilerini açıklamaları için katı bir çerçeve sağlamadığı gibi bilgileri nasıl açıklamaları gerektiği belirlenmemiştir. Aynı zamanda şirketlerin finansal olmayan bilgilerini farklı şekillerde açıklamalarına imkân vermediği gibi bu bilgilerin karşılaştırılmasını da zorlaştırmaktadır. Fakat Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları ile ikili değer (double materiality) kavramı benimsenmiştir. Şirketlerin hem kendi faaliyetlerini hemde sosyal ve çevresel konuların şirketlerin faaliyetleri üzerindeki etkileri etkin ve doğru şekilde raporlanacaktır. Şirketlerin, ESG’nin yanı sıra bunlardan kaynaklanan etkiler, riskler ve fırsatları ele almak için yönetişimleri ve stratejileri hakkında bilgi vermeleri sağlanmıştır.
Sonuç olarak, yatırımcılara bilinçli yatırım kararları verebilmeleri için şirketlerin sürdürülebilirlik performansı hakkında bilgi sağlamak üzere tasarlanan bir yasal düzenlemedir. ESRS, sürdürülebilirlik raporlamalarının geliştirilmesinde önemli bir adımdır. Şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarını raporlamaları için net bir çerçeve sağlamaktadır. Sürdürülebilirlik bilgilerinin şeffaflığını ve rekabetini geliştirmeye yardımcı olunmaktadır. Avrupa borsalarında işlem gören tüm şirketler için zorunlu olacak olan düzenleme sürdürülebilirlik raporlamasının geliştirilmesinde önemli bir adım olacaktır.
Yazar:
Buğçe Ağca
Kaynakça:
Avrupa Birliği